GRÜNER VELTLINER
JEST AUSTRIACKĄ ODMIANĄ WINOROŚLI. REPREZENTUJE AUSTRIACKIE BIAŁE WINO.
GRÜNER VELTLINER, WINO UPRAWIANE NA POWIERZCHNI NIEMAL 15000 HA JEST DOMINUJĄCYM SZCZEPEM białego wina w Austrii.
Wino to najmocniej spopularyzowało się po II. wojnie światowej, dokładniej po roku 1950. Grüner Veltliner jest zatem synonimem białego wina z Austrii, w innych krajach określanym także austriackim białym winem. (Często kopiowanym – praktycznie nigdy z sukcesem.)
Austriacki Grüner Veltliner jest typowym austriackim białym winem, które pochodzi z Dolnej Austrii. Jednakże Grüner Veltliner uprawiany jest nie tylko tam. Również Burgenland oraz Wiedeń odnoszą duże sukcesy w zakresie uprawy tego wina.
Najważniejsze regiony upraw austriackiego wina odmiany Grüner Veltliner to Weinviertel, Kamptal i Wachau.
Grüner Veltliner jako austriackie wino – jako gatunkowe wino z Austrii jest niemal zawsze wytrawne. Jego smak jest wyraźnie owocowy, ma zazwyczaj pieprzowy posmak i jest pikantne.
Jako szprycer wino to zyskało popularność na całym świecie. (W Niemczech napój ten określa się także jako Weinschorle). W idealnym przypadku, czyli jako austriacki szprycer, czy wiedeński szprycer, czyli tradycyjny dolnoaustriacki szprycer wino mieszane jest z wodą w proporcji 1:1. W gorące letnie dni austriacki szprycer przygotowywany jest w stosunku 3:1, czyli 3 części wody na 1 część wina. Pozwala on zgasić pragnienie i nie stanowi to problemu, gdy spożyje się go nieco więcej.
Grüner Veltliner ma wiele innych nazw (nie sposób wszystkich wymienić, jest ich ponad siedemdziesiąt) – dla austriackiego wina, białego wina z Austrii dopuszczalne są wyłącznie określenia Grüner Veltliner czy Weißgipfler. W większości przypadków Grüner Veltliner występuje jako austriackie białe wino.
Grüner Veltliner jako austriackie wino określane jest także jako DAC. Pozwala to rozpoznać wina z Austrii, ponieważ oznaczenie DAC jest chronione i może być stosowane wyłącznie w stosunku do wina austriackiego. Określenie to pozwala rozpoznać także region uprawy wina. Tym samym jest to ważne odróżnienie austriackiego wina – czyli wina z Austrii od win innych producentów z zagranicy.
Grüner Veltliner dostępne jest także jako austriackie wino gatunkowe, jako BIOLOGICZNIE uprawiane certyfikowane wino. Jako przykład (jeden z wielu) należy wymienić BIOLOGICZNĄ winnicę Kemetner w Kamptal w Dolnej Austrii.
Od 1641 roku uprawiane jest tutaj austriackie wino, zarówno austriackie białe wino, jak i czerwone.
Grüner Veltliner jako austriackie wino określane jest także skrótem jako GV. To określenie austriackiego wina uznane i stosowane jest także zagranicą.
GRÜNER VELTLINER – jedna z odmian winorośli, które spopularyzowały austriackie wino, która jest synonimem wina z Austrii.
Czy to z Dolnej Austrii, Burgenlandu czy Wiednia wino z Austrii, Austriackie wino już od dziesięcioleci (w zasadzie wieków) ma swoje ważne miejsce wśród światowej oferty win.