GEWÜRZTRAMINER (TRAMINER)
Gewürztraminer zalicza się do najstarszych odmian winorośli w Europie (występuje także pod nazwą traminer). Pochodzi najprawdopodobniej z regionu Tyrolu Południowego i już w średniowieczu otrzymał nazwę traminer na cześć miejscowości w Południowym Tyrolu, która zasłynęła z handlu winem.
Jednakże zgodnie z aktualnym stanem wiedzy szczep gewürztraminer – traminer uprawiany był w Europie już przez Rzymian.
Powierzchnia upraw winorośli tego szczepu wynosi w Austrii ok. 720 ha, czyli ok. 0,7% całkowitej powierzchni upraw. Jest więc raczej niewielka.
Ilość produkowanego przez austriackich winiarzy wina jest niewielka, natomiast jakość jest bardzo wysoka.
Odmiana gewürztraminer – traminer uprawiana jest na całym świecie, jednakże wszędzie na niewielkiej powierzchni.
Wino to wyróżnia się niską kwasowością, ale bogactwem aromatów, między innymi: cytrusów, rodzynek czy owoców leśnych.
Gewürztraminer uprawiany jest w Austrii w Burgenlandzie (podobnie jak wiele z wyśmienitych win – w okolicy Jeziora Nezyderskiego, w rejonie LEITHABERG), ale także w Dolnej Austrii i przede wszystkim w Styrii.
Wino GEWÜRZTRAMINER serwowane jest w Austrii często jako aperitif.
Doskonale sprawdza się także jak wino deserowe.
W przypadku gorących potraw pasuje wyśmienicie do zup o konsystencji kremu, drobiu i delikatnych ryb.
Każdy kto lubi orientalne potrawy, chętnie komponuje je z mocno pikantnymi daniami.
To już kolejny przykład austriackiego białego wina gatunkowego, które cieszy podniebienie degustatorów i osób, które dopiero nimi chcą się stać.