BLAUFRÄNKISCH to stary miejscowy szczep austriackiego czerwonego wina.
Blaufränkisch jest także (po Zweigelt) typową austriacką odmianą.
Wino to znane było w Austrii już w połowie XVIII wieku.
Rozpowszechnione jest to czerwone wino w Burgenlandzie, szczególnie w środkowym Burgenlandzie, tutaj wymienić należy w szczególności uprawy Blaufränkisch w pobliżu Leithaberg. Szczep Blaufränkisch uprawiany jest także w Dolnej Austrii, także tam produkowane są wyśmienite wina. Nie bez powodu ten austriacki region uprawy wina znalazł uznanie na płaszczyźnie międzynarodowej jako BLAUFRÄNKISCHLAND.
Powierzchnia upraw wynosi w Austrii ponad 2800 ha, co odpowiada ok. 6% całkowitej powierzchni upraw. Tym samym Blaufränkisch zajmuje ważne miejsce w ofercie austriackiego czerwonego wina. Smakuje jak młode wino. Mocne Blaufränkisch z dużym potencjałem i o wysokiej przydatności do przechowywania osiąga się odpowiednim leżakowaniem w beczkach. W niczym nie ustępuje Pinot Noir, jest do niego porównywalny, i po roku czy dwóch magazynowania nie traci ani smaku ani koloru.
Chętnie używane jest do kupaży w połączeniu z Merlot czy Cabernet.
Czerwone wino Blaufränkisch z Austrii sprawdzi się podczas każdego grilla – pasuje do mięsa z grilla, wieprzowiny, wołowiny, drobiu i wszystkich rodzajów grillowanych wędlin. Ponadto do duszonych warzyw, zimnych przekąsek takich jak szynka, boczek, do kremowych serów jak Brie, Camembert jak również do delikatnej Gorgonzoli.
Kolejne austriackie czerwone wino, które znalazło swoje miejsce wśród smakoszy wina z całego świata. Blaufränkisch jest lubiane nie tylko w Europie, ma swoich miłośników także w Chinach, Japonii, USA i w Kanadzie.