RIESLING
Riesling nazywany jest królem winorośli, królem białych win.
Powierzchnia upraw tej odmiany wynosi w Austrii ponad 2000 ha, czyli prawie 5%, co czyni go bardzo popularnym szczepem.
Riesling przybył do Austrii z Niemiec i na początku zaczął popularyzować się nad Dunajem. Wyśmienity austriacki riesling uprawiany jest w Wachau, Palt, Krems – Kremstal, w Kamptal, ale także w Wiedniu i w Weinviertel. Tym samym riesling obok Grüner Veltliner zajmuje ważne miejsce w austriackiej produkcji wina, białego wina.
Młody riesling charakteryzuje się owocowością, ale także pewną pikantnością. Gdy poddany zostanie odpowiednio długiemu procesowi dojrzewania w stalowych kadziach lub beczkach, rozwinie się stając się winem o dużej złożoności smaków i aromatów. Wyróżnić można wśród nich nuty owoców pestkowych, spośród których na szczególne podkreślenie zasługują zwłaszcza morele.
Co za tym idzie wyśmienity austriacki riesling pochodzi z Wachau (krainy moreli) oraz z pobliskich Palt i Kamptal, a także Krems – Kremstal. Aby riesling dojrzał, potrzebuje dużo czasu, czasu tego potrzebuje winogrono w winnicy. Winiarz musi więc wykazać się dużym wyczuciem, niezbędne jest też duże doświadczenie.
Austriacki riesling serwowany jest do potraw wegetariańskich.
Wyśmienicie komponuje się ze wszystkimi warzywami, niezależnie od rodzaju kuchni – począwszy od tradycyjnej austriackiej, na śródziemnomorskiej skończywszy. Doskonale smakuje jednakże również podawany do cielęciny oraz drobiu o jasnym mięsie. Wspaniale podkreśli także smak grillowanej czy duszonej ryby, a także sera żółtego czy twarogu, młodego parmezanu czy sera topionego.
Austriacki riesling ma już swoje miejsce wśród miłośników i koneserów wina na całym świecie.
Jest to kolejny już przykład pracy austriackich winiarzy, angażujących swoją miłość, wyczucie oraz ogromną wiedzę i doświadczenie, by powstało coś tak wspaniałego jak te doskonałe wina – w przypadku austriackiego rieslinga dla przyjaciół i znawców austriackiego białego wina.