PINOT NOIR
Pinot noir to jedna z najszlachetniejszych odmian czerwonego wina, które ponadto może być długo przechowywane. Wymaga to jednak dużej wiedzy od winiarza. Najpierw na etapie pracy w winnicy, a następnie podczas leżakowania wina w piwnicach.
Tym samym jest to odmiana winorośli, która stanowi duże wyzwanie dla winiarza, ale gdy wszystko zrobi się, tak jak należy, uzyska się wyśmienite czerwone wino. Odmiana ta używana jest także do produkcji wysokiej jakości szampana. Pinot noir to jedna z najstarszych odmian czerwonego wina, nie wiadomo jednakże, skąd dokładnie pochodzi, naukowcy spierają się na ten temat.
Pinot noir nazywany jest królem czerwonego wina (w przypadku wina białego określenie to zarezerwowane jest dla rieslinga). Odmiana ta wymaga wapiennej, płodnej i dobrze nawodnionej gleby.
W Austrii uprawiana jest ona (także pod nazwą BLAUBURGUNDER) w niektórych regionach Dolnej Austrii (np. w Carnuntum czy Kamptal), a także w Burgenlandzie.
Powierzchnia upraw wynosi w Austrii ok. 600 ha, co stanowi ok. 1,5% całkowitej powierzchni upraw czerwonego wina, jest to więc niewielka powierzchnia.
Nie ilość jednak jest ważna, lecz jakość i smak, a w tej kwestii austriaccy winiarze znajdują się w światowej czołówce.
PINOT NOIR wyśmienicie, można powiedzieć, perfekcyjnie, podkreśla smak niemal wszystkich potraw. Jest to bowiem bardzo wszechstronne wino.
Głównie wymienić należy tutaj dania z dziczyzny oraz wszystkie dania z dodatkiem grzybów. Zwłaszcza fascynaci trufli szczególnie upodobali sobie tę odmianę wina.
Austriackie czerwone wino odmiany PINOT NOIR to rozkosz dla podniebienia znawców wina oraz osób, które do tego miana pretendują.