Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

ZWEIGELT TO SZCZEP CZERWONEGO WINA.

SZCZEP TEN REPREZENTUJE AUSTRIACKIE WINO CZERWONE.

ALE PRZEDE WSZYSTKIM – ZWEIGELT JEST AUSTRIACKĄ ODMIANĄ WINA – SZCZEPEM WYHODOWANYM W AUSTRII.

Nazwa ZWEIGELT – pochodzi od nazwiska profesora Fritza Zweigelta. To jemu w roku 1922 udało się skrzyżować szczepy Blaufränkisch i St. Laurent i wykreować tę odmianę.

Zweigelt zrobił karierę dopiero po II wojnie światowej. Lenz Moser rozpoznał wartość oraz możliwości, jakie daje Zweigelt i zaczął uprawiać ten szczep na dużym obszarze, a ponadto przekonał do tego także innych winiarzy.

Powierzchnia upraw wynosi obecnie niemal 6500 ha, co stanowi 14% wszystkich upraw.

Tym samym Zweigelt jest w Austrii najbardziej popularnym winem czerwonym – uprawianym praktycznie we wszystkich obszarach winiarskich. Zweigelt doskonale smakuje jako młode wino, jak również po okresie leżakowania w dębowych beczkach.

Zweigelt używany jest również bardzo chętnie do kupażu, aby w ten sposób dodatkowo  wzmocnić inne dobre austriackie szczepy, podbić smak i poprawić właściwości przechowywania. Najlepsze wino Zweigelt pochodzi z Burgenlandu, z okolic Jeziora Nezyderskiego oraz z Dolnej Austrii z okolic Carnuntum. Zweigelt ma pikantny, mocny smak.

Można w nim wyczuć wiśnie i banany, a także jeżyny, a ponadto jałowiec i gorzką czekoladę i wanilię.

Zweigelt ma wyraźny bukiet, który podczas dojrzewania w beczkach staje się jeszcze szlachetniejszy. Wino to idealnie podkreśla smak sałatek, zimnego mięsa – a także dań z wędliną, rybami i drobiem.

Wino, które dojrzewało w dębowych beczkach, wyśmienicie pasuje do pieczonych mięs, w tym także do dziczyzny.

Austriacki Zweigelt jest czerwonym winem, które zyskało międzynarodowe uznanie wśród koneserów.