LEITHABERG nie jest szczepem winnym sensu stricto, lecz niewielkim pasmem górskim w Burgenlandzie,
gdzie uprawiane są czerwone oraz białe odmiany winogron, z których powstają austriackie wina niemające sobie równych.
Znajdujący się Burgenlandzie region Leithaberg to miejsce, gdzie idealne warunki glebowe łączą się ze sprzyjającym klimatem oraz kunsztem winiarzy. Na powierzchni ok. 2900 ha w miejscowościach Oggau, Schützen, Donnerskirchen, Mörbisch, Purbach, Jois i Winden położonych po zachodniej stronie Jeziora Nezyderskiego uprawiane są wina białe i czerwone.
Są to najstarsze obszary uprawy wina w Austrii. Istnieją dowody na to, że winnice istniały na tym terenie już w roku 800 p.n.e.
Chardonnay, pinot blanc (często nazywany także weißburgunder) spośród białych win oraz BLAUFRÄNKISCH spośród czerwonych – WSZYSTKIE w jakości DAC– zaliczają się dzisiaj do dominujących szczepów.
Jako Leithaberg-DAC mogą być jednak wprowadzane na rynek również grüner veltliner spośród białych wina, jak również kupaże wymienionych odmian. Wina apelacji LEITHABERG wyśmienicie pasują zarówno do dań z dziczyzny, jak i do steka, pieczonej jagnięciny czy kaczki.
Burgenlandzcy winiarze wytwarzają wina o statusie DAC, o smaku, barwie oraz aromacie, które znaleźć można tylko tutaj. Nie ma na całym świecie wina, które można by porównać z tymi austriackimi winami.