Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

MERLOT

Merlot to odmiana czerwonego wina powstała przez skrzyżowanie caberneta, która ma swoje korzenie we Francji. W Austrii merlot ma od 1986 roku status austriackiego czerwonego wina gatunkowego.

Powierzchnia upraw tej odmiany w Austrii wynosi 800 ha, co daje 2% całkowitej powierzchni upraw. Merlot stanowi podstawę wielu najznamienitszych, można powiedzieć, najbardziej ekskluzywnych, win czerwonych.

W kwestii klimatu odmiana ta potrzebuje ciepła, aby uzyskać pełną dojrzałość. Merlot jest składnikiem zarówno win jednoodmianowych, jak również kupaży. Najczęściej łączony jest z odmianą cabernet sauvignon.

Merlot ma harmonijny smak (w szczególności jeśli chodzi o taniny) oraz wyczuwalny aromat wiśni i śliwek. Dzięki niskiej kwasowości jest to miękkie, pełne w smaku wino, które po osiągnięciu dojrzałości może być bardzo długo przechowywane.

Najlepsze austriackie wina odmiany merlot pochodzą z Burgenlandu. Okolica Jeziora Nezyderskiego (Neusiedlersee) stwarza optymalne warunki klimatyczne, aby całkowicie rozwinęło swoją moc. Austriaccy winiarze produkują tutaj wino merlot, które znajduje uznanie na całym świecie.

Austriacki merlot nadaje się nie tylko do delektowania się nim samym, lecz także doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Ponieważ, jak już wyżej wspomniano, wyważona zawartość tanin zapewnia harmonijne wrażenia smakowe, wino jest miękkie w smaku i idealnie więc pasuje do sera żółtego. Dobrze smakuje także z mocniejszym w smaku, dojrzałym serem gorgonzola. Towarzystwo merlota pozwoli prawdziwie się rozkoszować smakiem tego sera.

W przypadku dań serwowanych na gorąco pasować będzie do wołowiny – czy to grillowanej, duszonej, pieczonej, czy smażonej – austriacki merlot pasuje do wołowiny w zasadzie zawsze.

W towarzystwie drobiu, zwłaszcza kaczki, jej grillowanej czy pieczonej piersi, kaczki pieczonej w całości, czy też serwowanej na zimno jako carpaccio, a także udek z kaczki – ucieszy każdego smakosza oraz tych, którzy do tego miana aspirują.

Merlot to kolejne austriackie wino czerwone, które jest rozkoszą dla podniebienia.