Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

WELSCHRIESLING

Welschriesling to odmiana białego wina, która cieszy się coraz większą popularnością. Powierzchnia upraw tej odmiany wynosi ok. 3000 ha, co stanowi ok. 7% całej powierzchni upraw wina. Co ważne dla miłośników wina, odmiany welschriesling nie należy zrównywać, czy mylić z odmianą riesling. Obydwie są oddzielnymi szczepami i nie mają ze sobą nic wspólnego, nie są ze sobą spokrewnione.

Welschriesling był dawniej uprawiany głównie w dolnoaustriackim Weinviertel, obecnie doskonały welschriesling pochodzi także z Wachau z okolic Krems, a także ze Styrii i przede wszystkich z Burgenlandu, w szczególności z okolic Jeziora Nezyderskiego. Stąd właśnie pochodzą austriackie wina jakościowe z wyróżnikiem, które niemal nie mają sobie równych.

Welschriesling dojrzewa raczej późno i wymaga niezbyt obfitych opadów. Austriacki welschriesling stosowany jest chętnie jako podstawa do produkcji win musujących. Wino to uważane jest także za najlepsze austriackie wino gatunkowe.

Austriacki welschriesling popularny jest także jako szprycer. Szczególnie w dolnoaustriackim Weinviertel  w gorące letnie miesiące welschriesling serwowany jest z dodatkiem wody sodowej oraz mineralnej.

Bardzo ważne jest, by mieszać wino z wodą w proporcji 50% do 50%, a gdy jest bardzo gorąco w proporcjach 70% wody i 30% wina – ZAWSZE NALEŻY WLEWAĆ NAJPIERW WODĘ POTEM WINO.

Jako wino o wysokiej kwasowości charakteryzuje się świeżo-cierpkim jabłkowym aromatem oraz aromatem owoców cytrusowych.

Welschriesling latem świetnie komponuje się ze wszystkimi rodzajami sałat, kozim i owczym serem, a także wędzoną rybą, w przypadku ciepłych potraw z makaronem.

WELSCHRIESLING z Austrii – z Burgenlandu, z Weinviertel oraz ze Styrii znajduje uznanie miłośników wina nie tylko z Europy ale z całego świata.