Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Wino musujące & wino spokojne (bez alkoholu)

Wino musujące & wino spokojne (bez alkoholu)

Najważniejsze informacje o naszym bezalkoholowym winie musującym i winie spokojnym (bez alkoholu)

Delikatna dealkoholizacja:

Do produkcji bezalkoholowych produktów marki Schloss Raggendort wybierane są wysokogatunkowe wina ze znamienitych regionów winiarskich Europy w tym Austrii, które poddawane są odalkoholizowaniu w delikatnym procesie destylacji próżniowej. Odalkoholizowanie odbywa się w wyniku odparowania w próżni w temperaturze 28 stopni Celsjusza. Ten wyjątkowo łagodny proces przeprowadzany na nowoczesnym sterowanym komputerowo urządzeniu zajmuje dosłownie kilka minut. Krótka obróbka oraz niska temperatura pozwalają zatrzymać nawet jakże ulotne aromaty.

Wino zachowuje swój charakter:

Substancje, które zawarte są jeszcze w odparowanym alkoholu, odzyskiwane są w procesie przywracania aromatu i dodawane z powrotem do odalkoholizowanego wina. Proces produkcji jest nadzwyczaj efektywny i pozwala zachować typowy charakter wyjściowego produktu.

Alkohol resztkowy:

Poddane procesowi dealkoholizacji wino zawiera alkohol resztkowy w ilości poniżej 0,2% obj., czyli wyraźnie poniżej przepisowej granicy 0,5% obj. Takie same śladowe ilości alkoholu znaleźć można także w wielu niepasteryzowanych sokach owocowych takich jak sok z winogron czy z pomarańczy. Nawet chleb oraz kiszona kapusta mogą zawierać alkohol na poziomie od 0,2 do 0,4%.

Bezalkoholowe wino musujące

Bezalkoholowe wino musujące powstaje z bezalkoholowego wina podstawowego. W przeciwieństwie do tradycyjnego wina musującego nie poddawane jest drugiej fermentacji, w której ponownie wytworzył by się alkohol. Zamiast tego do produktu dodawany jest dwutlenek węgla.