Winnica Stefan Zehetbauer
Stefan Zehetbauer należy do 10. generacji winiarzy, w których posiadaniu jest winnica znajdująca się w Burgenlandzie, bezpośrednio w sąsiedztwie Leithaberg.
Już w 1705 roku przodkowie winiarza zajmowali się uprawą winorośli. Wraz z winnicą przekazywali następnym generacjom bardzo dużo wiedzy. Przede wszystkim dotyczącej winnic, ich lokalizacji oraz tego, że w przypadku pielęgnacji winorośli priorytet ma zrozumienie, działanie jest dopiero na drugim miejscu. Jest to niematerialne dziedzictwo, które Stefan Zehetbauer bardzo docenia. Swoimi winami chce on przede wszystkim sprawiać radość. Jednocześnie jest dla niego ważne, by teren winnicy jasno i jednoznacznie związać z winem.
W winnicy Zehetbauer wystarcza delikatnie wspierać wegetację winorośli. Natura jest priorytetem, każda zbyt mocna ingerencja przez winiarza zaburzyłaby jej naturalny cykl i harmonię.
Wytłoki są kompostowane i wykorzystywane jak naturalny nawóz. Gwarantuje to aromat oraz charakter białemu i czerwonemu winu.
Winiarz ma jeden cel – sprawiać radość swoim austriackim białym i czerwonym winem z regionu Burgenland.
Wszystkie winnice położone na wysoczyźnie na zachodnim brzegu Jeziora Nezyderskiego. Panują tam doskonałe warunki do tworzenia uznanego na świecie wina białego i czerwonego, które reprezentuje nie tylko Burgenland lecz całą Austrię.
Spośród czerwonych win wymienić należy Blaufränkisch jako DAC oraz DAC Leithaberg, a także Blaufränkisch Sonnenberg, Merlot Ried Sinner oraz Cabernet Franc.
W przypadku wina białego Pinot Blanc Leithaberg, Chardonnay, Gewürztraminer Ried Hölzstein a także Welschriesling.
Czerwone i białe wino z winnicy Zehetbauer ma swoich miłośników nie tylko w Europie ale także w USA i Chinach.
To kolejny przykład austriackiego wina, które znajduje uznanie na całym świecie.