Winnica Kemetner
Nasza winnica Kemeter po raz pierwszy wymieniona została w 1641 roku w księdze chrztów parafii Etsdorf. Ponieważ praca w harmonii z naturą zawsze była dla nas w Kemeter ważna, w 2008 roku zdecydowaliśmy, że będziemy oficjalnie pracować zgodnie z zasadami biologiczno-dynamicznych upraw. Po trzyletniej fazie konwersji od 2011 roku możemy oficjalnie określać się jako austriacka bio-certyfikowana winnica produkująca białe i czerwone wino.
Kamptal
Nazwa Kamptal pochodzi od rzeki Kamp. Kamptal jest jednym z najbardziej znaczących regionów produkcji wina w Austrii. Na powierzchni 3800 produkowane są pełne charakteru wina biała i czerwone, cieszące się międzynarodowym uznaniem. Jeżeli chodzi o klimat, w Kamptal wyraźnie zaznacza się dynamika pomiędzy gorącą Kotliną Panońską na wschodzie i chłodnym Waldviertel na północnym zachodzie. Upalne dni i raczej niskie temperatury nocą sprawiają, że winogrona mają delikatny aromat i ożywczy kwaskowaty smak. W Kemeter zbiory odbywają się wyłącznie ręcznie.
Całoroczne naturalne nawożenie wyłącznie kompostem jest tutaj oczywistością. Delikatne przycinanie winorośli oraz dewiza, że mniej znaczy więcej pozwalają wyprodukować doskonałe austriackie wina.
Jeżeli chodzi o białe wino, to są to Grüner Veltliner, Riesling, Zweigelt Rose i Chardonnay. W przypadku wina czerwonego – Zweigelt, Pinot Noir i Cabernet Sauvignon.
Te austriackie wina były wielokrotnie nagradzane i znaleźć można jest także poza Europą. Wina z Kamptal mają swoich miłośników w USA, Kanadzie a także w Azji.
Kolejny dowód na to, że austriackie wina są cenione na całym świecie.