Winnica Eichenwald
Historia win Eichenwald Weine z Burgenlandu zaczyna się w 1962 roku od założenia stowarzyszenia winiarzy z Horitschon i okolicy. Od swoich początków stowarzyszenie stanowi ważną platformę przede wszystkim dla małych producentów. Zadeklarowanym celem jest produkcja wysokogatunkowych win specyficznych dla regionu i dominującej w nim odmiany. Najistotniejszy trzon stanowi ok. 100 członków z całego środkowego Burgenlandu.
Wspólnie uprawiają oni ok. 400 ha winnic i są gwarantem tego, że beczki w Eichenwald nigdy nie wyschną. Surowe kryteria jakościowe tej partnerskiej współpracy są wzorcowe.
Przeszłość jest dowodem na to, że w długiej perspektywie wychodzi to na korzyść wszystkim członkom – począwszy od dostawców winogron, a na miłośnikach wina skończywszy.
Imponująca, nowoczesna winnica Eichenwald znajduje się w Burgenlandzie, w tak zwanym Blaufränkischland. Przechowywanych jest tam ok. 1000 dębowych beczek z najlepszym austriackim, burgenladzkim winem gatunkowym. 90% oferty to wino czerwone, na pierwszym miejscu Blaufränkisch, stąd określenie Blaufränkischland. Zweigelt – austriacki szczep winorośli – oraz Cabernet Sauvignon i Merlot dopełniają palety win czerwonych.
W ofercie znajdują się również białe wina szczepów Grüner Veltliner, Chardonnay i przede wszystkim Gelber Muskateller oraz wina musujące. Proces dojrzewania win odbywa się na trzy sposoby:
wina Klassik dojrzewają głównie w stalowych zbiornikach, wina Premium w dużych drewnianych beczkach o pojemności 2500 l. Wina kategorii Reserve w beczkach dębowych o pojemności 225 l.
Dzięki temu czerwone i białe wina z tej winnicy charakteryzują się głębokim smakiem, elegancją i strukturą.