Winnica Bayer Erbhof

Tradycja sięgająca 1741 roku.
Rodzina Bayer zajmuje się produkcją wina już od 1741 roku, tym samym należąca do nich winnica zalicza się do najstarszych w regionie. Zrównoważona i zgodna z naturą praca!
Tak powstają wina specyficzne dla regionu i dominującej w nim odmiany. Dużą wagę przykładamy do tego, by z nadzwyczajną starannością pielęgnować stare i jednocześnie tworzyć nowe - stwierdza Josef Bayer. Przejawia się to między innymi w tym, że winogrona poddawane są w piwnicach obróbce z użyciem najnowocześniejszej technologii i jednocześnie z poszanowa-niem rodzinnej tradycji.
Winnica Bayer – Erbhof dzięki temu otrzymała certyfikat ZRÓWNOWAŻONEJ produkcji i stale dąży do tego, by jej praca w jej ekosystemie odbywała z największą starannością.
W tej austriackiej winnicy splatają się ze sobą tradycja wina i nowoczesność. Doskonałe warunki ku temu stwarza okolica Gór Litawskich w Burgenlandzie. Klimat Jeziora Nezyderskiego oraz podłoże z wapienia z muszli oraz łupka rodzą wino o smaku pełnym siły i wyrazu.
Leithaberg – Chardonnay, Weißburgunder/Pinot Blanc i Neuburger – szczepy winorośli należące do rodziny burgundów – przekonują nie tylko delikatnie owocowym aromatem, ale to, co je wyróżnia, to przede wszystkim doskonała kwaskowatość, w parze z elegancką mineralnością. Leżakujące w starych, dużych, drewnianych beczkach, zwłaszcza dojrzałe, wino charakteryzuje się kompleksowością, świeżością i żywotnością. Grüner Veltliner z Gór Litawskich zachwyca pikantnością, podbudowaną elegancką kwasowością. W procesie dojrzewania Leithaberg Grüner Veltliner staje się jeszcze bardziej złożony w smaku, dzięki czemu wyśmienicie pasuje do posiłków. Blaufränkisch – czerwona odmiana winorośli – w wersji Leithaberg zachwyca delikatną pikantnością, aromatem ciemnych jagód i filigranową strukturą – ale także wyraźną świeżością, którą zawdzięcza delikatnej kwaskowości.
W procesie dojrzewania tanina staje się jeszcze drobniejsza, a wino jeszcze bardziej eleganckie. Dojrzewanie w dużej drewnianej beczce dodatkowo podbija aromat, wskutek czego powstaje wino, które można długo przechowywać i które pasuje do wszystkich potraw. Daje to różnorodność austriackich win gatunkowych białych jak i czerwonych. Najbardziej popularne są owocowe i aromatyczne odmiany wina białego. Bayer Josef junior regularnie zdobywa nagrody w międzynarodowych czasopismach fachowych. Także w ostatnich latach udało mu się wyprodukować doskonałe czerwone wino.
Winnica ma powierzchnię 22 ha, w tym 80% przeznaczona jest pod uprawę białego wina, 20% – czerwonego.
Spośród win białych wymienić należy Welschriesling classic, Gelber Muskateller Ried Wolfsbach i oczywiście Chardonnay Leithaberg. Spośród win czerwonych przede wszystkich Pinot Noir Ried Wolfsbach. Grüner Veltliner, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc oraz Zweigelt i Blaufränkisch o różnym stopniu dojrzałości dopełniają tej oferty.