Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Winnica Bayer Erbhof

Winnica Bayer Erbhof

Tradycja sięgająca 1741 roku.

Rodzina Bayer zajmuje się produkcją wina już od 1741 roku, tym samym należąca do nich winnica zalicza się do najstarszych w regionie. Zrównoważona i zgodna z naturą praca!

Tak powstają wina specyficzne dla regionu i dominującej w nim odmiany. Dużą wagę przykładamy do tego, by z nadzwyczajną starannością pielęgnować stare i jednocześnie tworzyć nowe - stwierdza Josef Bayer. Przejawia się to między innymi w tym, że winogrona poddawane są w piwnicach obróbce z użyciem najnowocześniejszej technologii i jednocześnie z poszanowa-niem rodzinnej tradycji.

Winnica Bayer – Erbhof dzięki temu otrzymała certyfikat ZRÓWNOWAŻONEJ produkcji i stale dąży do tego, by jej praca w jej ekosystemie odbywała z największą starannością.

W tej austriackiej winnicy splatają się ze sobą tradycja wina i nowoczesność. Doskonałe warunki ku temu stwarza okolica Gór Litawskich w Burgenlandzie. Klimat Jeziora Nezyderskiego oraz podłoże z wapienia z muszli oraz łupka rodzą wino o smaku pełnym siły i wyrazu.

Leithaberg –  Chardonnay, Weißburgunder/Pinot Blanc i Neuburger – szczepy winorośli należące do rodziny burgundów  – przekonują nie tylko delikatnie owocowym aromatem, ale to, co je wyróżnia, to przede wszystkim doskonała kwaskowatość, w parze z elegancką mineralnością. Leżakujące w starych, dużych, drewnianych beczkach, zwłaszcza dojrzałe, wino charakteryzuje się kompleksowością, świeżością i żywotnością. Grüner Veltliner z Gór Litawskich zachwyca pikantnością, podbudowaną elegancką kwasowością. W procesie dojrzewania Leithaberg Grüner Veltliner staje się jeszcze bardziej złożony w smaku, dzięki czemu wyśmienicie pasuje do posiłków. Blaufränkisch – czerwona odmiana winorośli  – w wersji Leithaberg zachwyca delikatną pikantnością, aromatem ciemnych jagód i filigranową strukturą – ale także wyraźną świeżością, którą zawdzięcza delikatnej kwaskowości.

W procesie dojrzewania tanina staje się jeszcze drobniejsza, a wino jeszcze bardziej eleganckie. Dojrzewanie w dużej drewnianej beczce dodatkowo podbija aromat, wskutek czego powstaje wino, które można długo przechowywać i które pasuje do wszystkich potraw. Daje to różnorodność austriackich win gatunkowych białych jak i czerwonych. Najbardziej popularne są owocowe i aromatyczne odmiany wina białego. Bayer Josef junior regularnie zdobywa nagrody w międzynarodowych czasopismach fachowych. Także w ostatnich latach udało mu się wyprodukować doskonałe czerwone wino.

Winnica ma powierzchnię 22 ha, w tym 80% przeznaczona jest pod uprawę białego wina, 20% – czerwonego.

Spośród win białych wymienić należy Welschriesling classic, Gelber Muskateller Ried Wolfsbach i oczywiście Chardonnay Leithaberg. Spośród win czerwonych przede wszystkich Pinot Noir Ried Wolfsbach. Grüner Veltliner, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc oraz Zweigelt i  Blaufränkisch o różnym stopniu dojrzałości dopełniają tej oferty.